..i fOlLow U..

Tuesday, December 21, 2010

..DeCo tiMe..

Salam dan selamat malam... dah tdo ke agaknya nie? Jam dah 10.41 malam kan... Hari nie dalam sejarah aku dapat menyiapkan bunga hiasan untuk hantaran tunang housemate aku Cik Noni dalam masa dua hari saja. Barang-barang nie dibeli oleh tuan punya diri..aku tolong decokan jew mengikut cara aku.. Dua hari nie aku kerja malam.hari nie jer dapat cuti sehari.. Esok dah stat keje..Tuan body dah nak mula bercuti. Kene siapkan cepat la kan...

So..jom nak kongsi macamana aku buat bunga nie..

Mula-mula kene beli barang dulu..
Apa yang kita perlukan ialah gunting,Bunga hiasan, reben polkadot,reben kertas,wayar putih,wayar gold,pemotong wayar (jika perlu),pita pelekat dan biji blink-blink.

Then, ambil reben polkadot bentukkan kepada 3 lapis,setiap lapis di ikan dan dicantum bersama 3 kuntum bunga hiasan. Seperti dalam gambar dibawah..





Kemudian bentukan reben kertas menjadi bentuk reben. Ikan reben kertas dengan wayar halus berwarna putih. Cantumkan dengan jambangan bungan yang telah di buat..



Cantuman bunga akan berbentuk seperti di bawah. Nampak tak blink-blink tue.. ? anda perlu potongkan menjadi kecil,kemudian ikat blink-blink dengan wayar gold dan cantumkan pada jambangan tersebut.



kemudian kemaskan... dan dah jadi..:D Tangkai bunga boleh dililit dan dibalut dengan pita kertas atau boleh dipotong..



Inilah hasilnya... amacam? cantek tak?
Korang bolehlah pilih benang ikut suka kalau tak meminati polkadot.
Selamat mencuba..

6 comments:

Shaheila Malek said...

Cantik...dah lama tglkan menda ni..rindu pulak rasanya :)

Cik Adza said...

Hehhe- rajinnye..

Sy suka polka dot.. :p

!eNa PnG said...

Shaheila..

Tq..hehe mula-m ula ingatkan dh tak jd..
Lastly jd jgk

!eNa PnG said...

Adza..

Hehe testing jew nie..

Marzalina said...

kreatifnya hang!

!eNa PnG said...

Intan

Hehe thanks dear :-D