..i fOlLow U..

Thursday, August 30, 2012

Tawaran Kursus 2013


Assalamualaikum wbt dan Selamat pagi....hari nie di panggil leh ketua wad berkenaan dengan iklan tawaranuntuk mengikuti kursus lanjutan sesi 2013.. Dah lama nak pergi tapi tidak berpeluang.. biladah serasi bekerja,baulah nak timbul pulak bab pergi belajar... fuhhh... seram sejuk jugak la bila na ngisi borang nie... lama dah tingggal buku tebal-tebal,study group la... huhuu kawan-kawan yang lain semua dah lepas..tinggal aku jer yang belum.. Borang dah siap isi,tapi gambar jea yang xdak.. kena cilok kat papan depan pintu masuk wad kjap sementara nak letak gambar baru... Semoga di permudahkan... Amin...

Tuesday, August 28, 2012

Mari mulakan....

Assalammualaikum wbt dan SELAMAT HARI RAYA....

Sebulan berpuasa,kini sebulan berhari raya.. sure makanan sana sini kan... hehehehe.. di kesempatan ini,aku memulakan  kembali rutin yang aku tinggalkan beberapa bulan yang lalu...harap-harap dapat lakukan dengan istiqamah.... Insyallah..bukan apa.. bila badan dah kembali berisi,memang tak best.. so.. kena buat bagi badan maintain macam dulu..:) Baru best... 

Sunday, August 26, 2012

Schoolmate beraya bersama..


Dzul-Hamzah-Shahida-Fadhlina-Zulia-Firdaus-Fadzli


Kami adalah sahabat sekelas tingkatan 4 dan 5P1 di Sekolah Menengah Abdullah Munshi,Pulau Pinang.. Walau sudah lama meninggalkan sekolah itu, tapi ukhwah antara kami masih kukuh...Alhamdulillah. Beraya bersama-sama setiap tahun amatlah dinanti selain beraya bersama keluarga tercinta.. Banyak cerita-cerita menarik yangmencuit hati mahupun yang pahit dikongsi bersama.. setiap 2 tahun baru dapat beraya bersama begini..Maklumla aku la yang tidak dapat meluangkan masa bersama kerana aku hanya bercuti selang setahun atas alasan tugasku sebagai seorang Jururawat.. Syukur... Masing-masing sudah punya hala tuju sendiri.. Semog kita semua mendapat keberkatan dan ukhwah sentiasa terjalin mekar abadi..Insyaallah..

Saturday, August 25, 2012

Tamatlah cuti seminggu

Assalammualaikum wbt dan selamat pagi..

Dah cukup seminggu berada di kampung.... Alhamdulillah... sangat gembira berhari raya bersama sanak saudara di kampung.. jiran yang dari KL pon sempat datang beraya di Penang...Semoga Syawal yang tiba membawa keberkatan..

Raya pertama.. Bangun pagi dan mandi sunat hari raya...berwuduk dan terus ke masjid untuk Solat sunat Aidilfitri bersama abah,mak dan adik..Selesai solat,bersalam-salaman dengan tok,mak,abah adik serta bapa saudara sekeluarga..Selesai sesi salam-salam,acara yang paing best,makan ketupat dan lemang bersama rendang dan kuah kacang yang mak buat...memang superb...elesai makan..masak untuk makan petang nanti pulak.. resepi mak ialah ayam masak merah... yum yum...dan bersantai dirumah sambil menungu saudara mara serta rakan datang beraya..


Raya kedua... Bangun awal dan paking kuih untuk di bawa pulang ke kampung...bertolak dari rumah dalam 11.30 pagi..terus ke kubur arwah tok wan..Lepas tue pergi beraya rumah emak saudara di kampung...


Raya Ketiga... Hari nie kami buat rumah terbuka..Menu utama adalah laksa... memang lazat.. yang tak makan pon boleh termakan sebab mak buat laksa pakai laksa yang kecik tue.. memang sedap la.. tapi orang yang request laksa tue yang tak mai... hehehe rugi la kan.. di samping tue ada sate,bihun goreng bagi yang tak makan laksa,agar-agar serta kuih raya... 10 bungkus laksa setel dalam 1 hari..terima kasih buat semua tetamu yang datang terutamanya my BFF n family..malam tue sempat pergi beraya ke rumah Razia...

Raya Keempat..  Tour bersama my BFF Buzu n Hubby,Hamzah,Fadli,Fidos g umah Shahida.. wooo spegethi yang sangat lazat sampai menjadi kekaguman encik Fidos.. hehehe
boleh la mintak resepi kan...Lepas tue kami sekeluarga ke rumah Paksu di Kepala Batas..menu utama nasi daging serta soto yang di masak sendiri oleh tuan umah... siap tapau air asam lagie...

Raya Kelima... Tour beraya bersama Geng Bas Sekolah iaitu Adina Deen n mummy,Intan MGM,Muliati,Munirah,Fatimah dan Iryana. 1st Intan datang ke rumah Mak Chaq kat Bayan Baru..pekena nasi minyak dulu sebab ada buat kenduri kesyukuran serta tahlil..lepastu terus ke rumah Intan di Teluk Kumbar.Jumpa Adina serta ibunya disana.Sementara menunggu intan tukar baju,kami merasa kuih serta ketupat yang mak Intan buat.. Katanya raya nie tempahan hampir 800 biji...sure sedap kan.. Lepas tue terus ke rumah Munirah di Pulau Betong,Balik Pulau.Kat sini makan kami Nasi Dagang hasil tangan kakak iparnya..wooo siap ada yang menambah lagi..sedap sangat.. Intan pulak makan mee udang.. rumah ketiga rumah Fatimah di Kongsi,Balik Pulau.. Fatimah jamu kami makan laksa..Tq dear.. sembang-sembang sambil main-main dengan anaknya. Rumah keempat pulak,rumah Iryana di Telok Bahang..Iryana jamu kuih raya serta kek yang dia buat sendiri.. Sangat sedap..siap kongsi resepi lagi..Rumah seterusnya rumah Syafikah dan Kak Suri,jiran aku masa dia menyewa kat KL.. kami dijamu laksa lagi,tapi laksa nie rasanya sangat smooth bila masuk lam mulut dan terus telan...tak rasa berat macam laksa yg biasa makan.. memang berbeza.Pada mulanya semua tak nak,tapi bila dah ada depan mata,makan jugak la..tau-tau sedap pulak.. hehehe tak dan orang tu nak menambah sebab kami pon tak duduk lama,dah maghrib time tue.. siap ada jeruk mempelam pulak tu.. memang kegemaran aku la.. hehe TQ kak suri.. Selepas tue kami singgah balik rumah Iryana,tumpang solat.. then baru balik rumah... wah... panjangnya citer kan...

Raya Keenam...Aku dah sampai KL..bertolak dari Penang jam 8.30 pagi.Abah tak bagi balik lewat sebab bimbang jalan jemmed.. jadi aku pon ambil tiket awal.. Alhamdulillah tengahri tue dah sampai.. jalan tak sesak tapi banyak kereta..Syukur...Now.. keja malam..bawak bekal kuih raya yang balance makan dalam bas tadi..

Begitulah ceritanya seminggu bercuti...Alhamdulillah...Syukur...
tudung by thehijabidoll

Thursday, August 16, 2012

Syawal bakal menjelma...

Assalammualaikum wbt dan selamat malam...

Alhamdulillah baru je balik solat terawih di Masjid Al-Huda Sungai Ara..Imam malam nie membaca ayat-ayat Al-Quran sangat bagus seakan-akan terasa suara imam di Mekah... Terasa benar mahu ke sana... insyallah suatu hari nanti.. Lepas solat terawih 8 rakaat dan witir 2 rakaat,ada kenduri sempena nuzul quran.. ramainya orang beratur..air pon cepat habis.. aku dan mak terus pulang memandangan kami masih kekenyangan...

Petang tadi baru je sampai dari KL.. sengaja ambil bus awal sebab nak pergi terawih.. Sebelum habis kerja malam,aku bersalam-salaman bersama rakan sekerja.. semua terkejut sebab aku lah orang yang pertama memulakan cuti raya...yang lain esok baru mula.. Ampun maaf dipinta tanda memohon khilaf andai ada salah dan silap sepanjang bekerja bersama-sama.. agak sayu jugak... cepat-cepat aku bersalam-salaman dan terus jer angkat bag balik....Semoga rakan yang bekerja tiada apa-apa masalah sepanjang yang lain bercuti...

Esok insyallah mula buat kuih raya di rumah... Almond london menjadi pilihan.. Hari sabtu nak buat brownies pulak....Semoga semuanya berjalan lancar... Terasa aura syawal sedang menguasai....

Monday, August 13, 2012

Kuih Raya 2012

Kuih raya tahun nie banyak jugak yang dah buat..ataranya Biskut Cornflake Coklat Peanut Butter yang resepi asalnya di ambil dari blog penata brang hantaran yang simple dan cantik Amirul Syafique. Bahan-bahan yang digunakan hanyalah 3 jenis bahan utama iaitu cornflake,coklat dan peanut butter.. siapa saja pon boleh cuba.. dan hasilnya macam nie la...nampah begitu fresh...



Biskut kedua pulak ialah biskut Oreo.. Biskut nie pon sedap juga.. bahan utama ialah tepung,telur oreo,gula kastor dan  baking powder sikit...resepi di ambil mlalui buku Saji...hasilnya seperti dalam gambar dibawah..

yang ke-3 ialah biskut Si Jantung Hati sebab berbentuk love...resepi dari buku Saji juga...hanya menggunakan bahan asas  dan tambahan serbuk badam..


Yang ke-4 ialah Corlflake Madu yang wajib ada pada setiap rumahkan....

Ke-5 adalah biskut Oat rangup yang pada mulanya tidak menjadi mungkin di ebabkan resepi kurang jelas tentang penggunaan oat campuran yang dalam tin atau pun empingan oat yang dibeli dikedai Baked di Sri Gombak..setelah di modified... baru la sempurna...

Ke-6 pula biskut Suji Salju juga di ambil dala buku Saji 2012.. yang nie memang sangat sedap sebab dalamnya inti gajus yag dipanggang dan disaluti gula halus..

Wah..dah 6 jenis rupanya... semua made by saya dan makcik serta 2 orang anaknya...

Anda pula? Beli ke buat jugak?

Akhir 10 Ramadhan...

Asalamualaikum wbt dan Selamat pagi...
Semoga anda semua berada dalam keadaan sihat walafiat di sampaing menjalani ibadah puasa... Alhamdulillah kita telah memasuki 10 malam terakhir...Iaitu mencari malam Lailatul Qadar.. brikut adalah doa malam Lailatul Qadar...



Sama-samalah kita mendapat keberkatan yang lebih pada bulan ini...

Wednesday, August 1, 2012

Terawih...

Assalammualaikum wbt...syukur alhamdulillah dapat jua melaksanakan solat terawih... selesai 8 rakaat diselangi dengan tazkirah seterusnya baru lakukan solat sunat witir..semuanya peringatan tentang hari akhirat...Tahun lepas aku laksaakannya di salah sebuah surau di kg baru..tahun ini berpindah pula di masjid taman selasih...beramah mesra bersama jiran tetangga... Syukur.. Semoga sentiasa di beririndungan olehMU...

 4 perkara yang dipandang baik, tetapi 4 lagi dipandang lebih baik :

 1. Sifat malu dari lelaki adalah baik, tetapi dari perempuan adalah lebih baik,
2. Keadilan dari setiap orang adalah baik, tetapi dari pemimpin adalah lebih baik,
3. Taubat dari orang tua adalah baik, tetapi dari orang muda adalah lebih baik,
4. Kedermawan dari orang kaya adalah baik, tetapi dari orang fakir adalah lebih baik.