..i fOlLow U..

Monday, December 31, 2012

Penghujung 2012

Assalammualaikum wbt.. selamat petang...
Hari nie masih lagi bercuti dan seperti tiada hati ingin keluar berhibur.. Hati masih terusik dengan segala yang berlaku pada sepanjang taun ini... Berat sungguh nak dilepaskan...
 
Ungkapan maaf serta segala yang berlaku telah diungkapkan pada kamu..Adakala aku terlalu tamakkan kasih sayang kamu..sedangkan tanggungjawab kamu lebih memerlukan.. Aku lega dapat berterus terang dan memohon kata MAAF kepada kamu. Kamu pendegar yang setia,baik hati,penghibur saya..TERIMA KASIH banyak.. Semoga Allah megurniakan kebahagiaan berpanjangan dan dikurniakan anak-anak yag soleh dan solehah.. Sukar untuk menyatakan lebih jauh lagi.. Cukuplah sekadar doa yang aku iringi..
 
Buat sahabat.. Maafkan saya andai ada hati-hati yang dikecilkan..saya tidak begitu sempurna.. Cuba yang terbaik untuk menjadi sahabat yang baik.. Adakala saya hanya berdiam diri,namu itu bukanlah bermaksud tidak mempeduli..Hanya mahu bermuhasabah diri,sedar diri yang kekurangan..
 
2012 bakal berakhir.. Semoga tahun berikutnya memberi keberkatan dan perkara-perkara yang baik bakal berlaku.. Semoga kalian semua dimurahkan rezeki...Ingin melihat baby yang comel-comel..Insya-Allah..


Senyumlah… segala masalah bukan masalah lagi. Senyumlah walau apa pun masalah kita… hati menjadi tenang, dada menjadi lapang dan jalan penyelesaian akan nampak terbentang luas…
~ HILMAN YONG ~

DENGAN KASIH SAYANG ALLAH TIADA YANG MUSTAHIL ...



31.12.2012 @5.00 petang
FADHLINA AHMAD

Mana nak pegi..?

erm...3 hari cuti,terperap kat rumah kot..tak dak plan apa pon lagie..hujan lagi malam nie.. syioknya... lama dah xdak handfon aino tue... rindunya.. dah la belambak gambar dalam tue,segala-galanya dalam tue... sedeynya hadfon tue dah rosak...:( huhuhuhu nak repair pon macam tak berbaloi ja kalau kena RM300-400


Nak pakai camera biasa pon xsyiok gak..:(

kesimpulannya kumpul duit dan cari yang baru...

Sunday, December 30, 2012

Korang kenal tak?

Assalammualaikum wbt..Selamat malam..

Hujan lebat magrib tadi..Kami bercadang nak ke Pustaka Rakyat untuk membeli perkakas sekolah buat dua sepupu saya nie. Minggu depan dah nak buka sekolah..Jadi lepas hujan berhenti kami bersiap dan keluar ke sana.. Sampai ja kedai,terus g parking dan saya terus ke tingkat 1 untuk membelek buku-buku lain.. ternampak satu rak yang penuh dengan buku-buku yang esuai dengan remaja.. dan ternampak 1 buku yang saya pernah lihat penulisnya dalam youtube tentang pernikahan beliau.. wah.. macam mana tak tau nie yang dia merupakan seorang penulis..:) Penulisnya Hilal Asyraf juga lebih muda dari saya. Jadi balik jer dari sana terus g makan kat Restoran cina muslim area Sri Gombak.. Barulah pulang ke rumah...


Terus Solat Isyak,terus search Hilal Asyraf dan terus buka blog baru dia.. memag banyak pengisian yang boleh kita ambil dan amalkan... salah satunya.. Bukan Semua Yang Kita Mahu,Kita Dapat

Memang betul apa yang kita mahukan tidak semestinya kita akan dapat.Kita hanya merancang dan melaksanakan.. jika diperkenankan oleh-Nya. Jika itu tidak berlaku,maknanya Allah tahu itu bukan yang terbaik..Kadang kita di bawah dankadang kita d atas..namun jika terus di atas, pandanglah orang dibawah kerana kita akan setiasa bermuhasabah diri..  Jom baca artikal di belog tua rumah seterusnya..langitilahi.com

Saturday, December 29, 2012

Unifi..


Assalammualaikum wbt,Salam Jumaat yang penuh barakah..Penghulu segala hari,Jumaat yang terakhir pada tahun 2012.. Alahai.. cepatnya masa berlalu..kankawa-kawan.. Namun kita mengalu-alukan tahun 2013 kan.. Jadi dua minggu lepas ada budak TM datang rumah promote pakage unifi..jadi.. saya anya menjadi pendengar yang setia di samping budak Tm tu dok cerita...
Jadi.. disebabkan banyak kelebihannya.. pakcik saya pon bersetuju.. Jadi setelah borang di isi semua.. pemasangan akan datang dalam masa seminggu.. jadi tarikh yang dipilih tue tak menepati ciri-ciri yang aku ada kat rumah.. jadi.. lepas seminggu baru dorang datang.. time tue aku dah balik kl la...

Jadinya.. sekarang online pakai Wifi pakage VIP5 RM149/month...
Happy unifi..:)

Singkap rahasia hati..

Makin lama.. berganti-ganti.. perlukah membuang segala yang terpendam di hati yang masih kukuh tersimpan jauh di sanubari.. datang ia dan pergi bagai angin yang meniup dipipi.. luka walau sedalam mana pun tidak mampu hilang melainkan dihilangkan ingatan..Tak baik mengeluh dengan apa yang dilaui sebagai seorang manusia.. segalanya bagai di atur indah walaupun hanya sekadar mengenali, mengetahui, memberi dan menerima, meninggalkan dan ditinggalkan.. Hidup ini indah jika kita mengindahkannya dengan warna-warni liku kehidupan.. mendengar mendalami merasai dan mengambil iktibar.. Saat kita masih ksamaran,ada bantuan pengantaraan dari Yang Maha Esa.. Yang amat mengasihi kita walaupun kadangkala kita tak lari dari melakukan dosa.Dilukai juga indah jika dipandang dari sudut positif.. Dari sini kita lebih mendekatkan diri dengan-Nya..S egalanya bermula dari hati...
 
Saat ini perlukah aku membuka pintu hati yang sudah lama tertutup rapat..hati yang dulunya menyanjungi,berwarna-warni..Sudahlma aku memendam semuanya agar tenggelam jauh.. Melupakan saat-saat indah.. hanya menjalani hidup dengan arah yang terus..tanpa menoleh kiri dan kananku..Orang memberi aku membiarkannya sepi,seolah-olah tiada harapan lagi..Aku jua bukan mudah menerima sepenuhnya.. Puas ku pujuk..namun maish tiada jawapan..akhirnya aku biarkan ia berlalu tanpa jawapan.. Namun saya sedar.. ada hati-hati yang terguris.. yang menanti,menghrapkan jawapan.. Sabarlah.. suatu hari nanti saat itu pasti jua datang..sehingga tidak dapat aku menolak lagi,hanya denga nsatu kata "REDHA" pada kehendak diri serta orang yang aku sayang...
 
Aku bersyukur dikurniakan orang-orang yang tersayang,yang sedia mendengar keluh kesah, berkongsi cerita, memberi pendapat.. Alhamdulillah.. Ya Allah,bantulah hambamu insan yang lemah ini, kau bukakanlah laluan yang diberkti olehmu demi kebahagiaan yag dikongsi bersama agar lebih bersemarak kasih sayangMu pada kami.. Moga sahabat-sahabat jua mendapat keikhlasan,keberkatan dalam mengharungi hidup berkasih sayang.. Pandanglah dengan mata hati seperti seseorang pernah berbicara pada aku... yang penting berbahagia..
 

 
Peace..:)
 
 

Sabtu sebelum tahun baru..

Assalammualaikum wbt Selamat Hari Sabtu...


Selesa berhujung minggu? Ari nie last day keje malam..pastu cuti 3 hari yeay... boleh celebrate tahun baru... Sekolahpon dah nak buka? dah ready ker adik-adik semua? Ibu ayah baju dan kelengkapan anak-anak sekolah dah setel ker?

Hari nie memang tak plan nak p mana-mana..memandangkan ada yang tak berapa sehat..  Jadi dk lkat rumah sahaja...
 Jom na share gambar nie..

Jaga lidah, mata, telinga dan hati dari dosa


Friday, December 28, 2012

Akur Janji...


Assalammualaikum wbt.. pernah dega tak lagu nie...? Liriknya best jugak..
Lagu nie dinyanyikan oleh Eddi Hamid dan Wanie..
Jom kita layan..

Tak pernah ku menduga
Kan bertemu denganmu
Bersatu di alam cinta
Tak pernah ku merasa
Bahagia begini
Di sisimu
Kekasih ku sayang kan kamu
Cintaku kasihku untukmu
Kekasih hanya kau ku mahu
Hidup dan mati bersamamu
Akur janji setia padamu
Akur janji menjaga hatimu
Akur janji jiwa dan ragaku
Ku serah padamu
Akur janji ku hanya untukmu
Akur janji kaulah kekasihku
Akur janji seluruh hidupku
Ku serah padamu
Aku tak bisa sendiri tanpamu
Sedetik pun ku tak mampu
Sejuk hatiku oh tenang jiwaku
Memandangmu
Hatiku hatimu telah bertemu
Sayangmu sayangku jadi satu
Rindumu rinduku disimpulkan
Terciptalah sebuah ikatan
Akur janji setia ku padamu
Akur janji menjaga hatimu
Akur janji jiwa dan ragaku
Ku serah padamu
Akur janji ku hanya untukmu
Akur janji kaulah kekasihku
Akur janji seluruh hidupku
Ku serah padamu
Ku percaya
Jodohku denganmu
Ku percaya
Kau permaisuriku
Ku percaya
Kasih sayang kita kan kekal abadi
Moga Tuhan merestui

Kawanku..

Dari dulu aku ramai kawan.. macam-macam jenis ragam.. tapi best jugak kan..Dari kawan sekolah tadika,sekolah rendah,sekolah menengah,kolej aku,tempat praktikal,tempat kerja dan yang paling banyak kat alam maya nie....

Kebaikan dan keburukan seseorang kawan menang tak dapat aku nak huraikan..Dulu time solah ada budak ni suka kacau aku.. 1 hari entah pasal apa tah,aku terkejar dia dengan penyapu tau..Bila dah besaq jumpa kat area rumah,hehehe memang masing-masing tak kenal..Masa sekolah menengah kami 1 kelas berkawan baik.. dah la kelas kecik,tak ramai sangat..tapi tetap best..kelas 5P1 memang TBB..belajar sama-sama..tdo lebey..celebrate bday sama-sama siap calit-calit krim kek..cekgu pon best...macam-macam ragam.. Pastue..dok asrama lagie la.. senior sampai junior gila-gila..masih contact sampai sekarang... Syukur... Bila lepas skolah dapat tawaran jadi misi..Jadi aku di Melaka selama 3 tahun.. Fuh.. rindu kot kat bumi Melaka.. walaupun agak panas sebab kawasannya tepi laut..pastu keluar bandar pakai baju kurung.. cambudak baek kan.. tapi te yangistimewana,sampai sekarang pon baju kurung melambak kt umah nie...Dapatpergi praktikal kat hospital lain,shopping macam-macam,singgah rumah sedara kawan-kawan.. besnya..lama tak repeat...Dalam masa tue makin berderet kawan yang pernah aku kenal sampai ada yang tak ingat..seorang demi seorang makin lama,makin menyepi..masing-masing punya tugasan dan tanggungjawab masing-masing... tapi kawantak kanterputus macam tue jer.. ada teknologi kan...penghubung masa depan...

oke..nanti sambung lain..:)

Thursday, December 27, 2012

Nak yang nie...


Assalammualaikum wbt..Ho ho ho... Selamat malam..eh..dah pagi rupanya...mata nie tak mau lena pula...dok syiok sembang dengan kenaan di muka buku... sebenarnya baru abiskan 1 novel tak sempat di beli dikedai buku 1 Malaysia yang terletak di Terminal Pudu Central..Harga memang best..murah dari harga biasa... tapi masa balik Penang,masuk la kedai kasut PayLess..wahhh sangat teruja bila dapat menerai(mencuba) kasut yang brown tue.. sangat best kalau dapat pakai bila pergi travel... wah.. ada rezeki nanti nak beli la satu...my cousin pon teruja kot sebab ada saiz besar... Jom jalan-jalan kat Payless..




Wednesday, December 12, 2012

1.12.2012..

Hari ini merupakan Majlis Langsung Perkahwinan Syikin dan Zack..Pagi-pagi dan bangun pergi cari sarapan sebelum nak makan kenduri.. Jam 10 pagi Syikin mai ambil kami kat rumah kakak di Bertam Perdana. Kami serta saudara yang lain berkampung di sana. Senang dan selesa..Kami si dayang-dayang terdir dari pada sepupu-sepapat yang rapat  terus menuju ke bandar Sg Petani untuk Make-Up.Sampai di sana ada beberapa pasang pengantin tegah menunggu untuk disolek. Kami yang terakhir,maka kenalah tunggu semua siap. Sebab lambat lagi nak di solek,aku pon  keluar dengan Nana mencari bunga segar untuk ditambah pada tepak sireh.Lepas pusing-pusing terjumpa la kedai india yang agak besar dan bunganya cantik..terus aku pilih dan beli 10 kuntum. tangkai rm2.50.. huish... boleh la.harga standard..

Lepas tu terus pergi butik balik untuk ambil pengantin dan terus bergerak balik ke Kepala Batas. Pengantin offer aku untuk make-up tetapi aku menolak sebab kekangan masa dan malas na bukak balik selendang yang aku pakai...Akukan pengapit pengantin...hehehe ayat macam ek kan,hehehe Pengapit pengantin lelaki ja yang make up..siap betlipgloss lagi.. hehehe jambu... Then aku amik alih jadi driver la bila pengantin dah tukar baju..

Sampai jer terus kami teruskan misi membuat sireh junjung..cuma tambah bunga jer..memang dah siap deco oleh A to Z menggunakan sireh yang palsu..

idea dai A to Z,Penang..
 
 
Tangkap gambar dulu sebelum menyambut...Pengantin dan pengepit..

Berjalan ke hadapan khemah yang diserikan degan hujan rahmat...terpaksa tukar plan..bergambar dengan dayang-dayang..
 

Acara silat disertai bunyi serunai mngiringi acara berarak..

Siap sedia dipelamin menunggu acara bergambar dan renjis-merenjis.. 
 


Renjis-renjis dipilis..
 
 
 Sesi makan beradap..meja dah penuh jadinya..pengapit perempuan beri laluan pada pengapit lelaki untuk makan bersama pngantin.Pengapit perempuan makan kat meja lain degan sepupu sepapat yang lain.

Kemudiannya diikuti oleh Sesi potong kek oleh pengantin..

Seterusnya beramah mesra dan sesi photo booth..
 
 
Alhamdulillah selesailah acara di sebelah perempuan...
 
 
 

Majlis akad nikah dan Henna..

Assalammualaikum wbt.. Salam 1 Malaysia... Berbaik kepada cerita di majlis perkahwinan sepupu saya..30.11.12 pada sebelah pagi adalah hari akad nikah bagi sepupu saa Sikin dan Zack. Majlis berlansung di Masjid Abdullah Fahim,Bertam Putra Kepala Batas.. Masjid baru dan sangat cantik... Dengan sekali lafaz mereka sah menjadi suami isteri.Sayu pulak bila sesi penyerahan Ibu Bapa kepada si suami.. Semoga mereka menjadi pasangan suami isteri yang diberkati Allah.. Amin..

Pasangan menggunakan pakian dari butik Sri Anggerik Sg Petani..Simple dan cantik.
 
 
 
Pada malamnya...sesi tahlil dan sesi berhenna bersama saya.. hehehe memang sengaja nak pakai malam nie.. sebab lebih senang dan kerja-kerja buat bunga telur dah setel.. Lepas Tahlil,kami naik ke bahagian atas dimana letaknya pc kat ruma tue..Henna dan ada tapi tak tahu nak buat design macam mana..Jadi,terus ke google dan taip henna.Keluarlah macam-macam design..Lepas pilih-pilih,terus ja  ambil minyak cap kapak lumur di kawasan yang nak dilukis..Ni lah hasilnya.. hehehehe ok la kan..

 
 

melukis sambil tengok gambar kat google...
 
hasilnya...

dibuka untuk tempahan...hahahaha
 
 
Jadinya..selesai sesi berhenna..pengatin pulak nak tambah inai... lepas dah bubuh,rupanya inai dia jadi tak elok,bercapuk-capuk...dan agak hitam..huarggghhh...siannya... terpaksalah google pulak cara nak hilangkannya.. mula-mula cub rendam dengan air asam jawa...tapi tak berapa menjadi.. lepas tue saya bancuhkan air suam dengan garm dan minta rendam selama 15-20 minit..kemudian scrub dengan garam.. Alhamdulillah berkesan....Akhirnya pengantin rendam jari dalam air garam sampai pagi...

Monday, December 10, 2012

Lama tak karaoke...


jom layan lagu nie...sangat swet dan steady...
sesuai dengan jiwa saya...
Lagu Lepaskanlah by Wanna

Belog Lanun Ranggi buat Contest

Le Lanun Ranggi Contest

Assalammualaikum wbt.. Salam 1 Malaysia...

Dalam panas tak panas hujan tak hujan... tetiba ja aku rasa nak join contest yang kawan aku a.k.a Lanun Ranggi yang kacak nie.Aku antara peminat kartun dia yang kiut miut tu maca tuan dia jugak..(bukan ayat bodek eh.tapi tengah membodek!) Walaupon aku jarang komen seperti mana peminat-peminat dia yang lain,namun aku tetap jugak terjah belog dia bila ada masa..

Oke.. buat kengkawan yang suka buat ayat-ayat sengal dan lawak,teringin nak dapatkan mug ekslusif dari tuan belog,boleh  la join contest nie...cuma klik pautan kat bawah banner tue..terus ke belog tuan Lanun..follow dan terus join oke..



 
Nie ha yang perlu dibuat..Bina ayat sengal untuk diisi dalam kotak tue... Walaupun ayat aku tak berapa sengal... aku harap boleh diterima pakai..
 
 
 
 
HAAAA... pandai-pandai la sesuaikan ayat kat atas tue.. hehe Good Luck pada peserta lan dan tuan belog... Semoga terus maju dan ramai peminat yea... Chaiiiyoookkk!
 
Nak kartun 1..muke saya..<3 p="p">
 

143,6




Novel salah satu cara kita mengetahui,menghalusi,memahami isi hati manusia.. bagi penulis yang hebat,setiap inci rasa hati mampu diluahkan dengan jayanya.. aku salah seorang yang meminati novel melayu dari penulis-penulis melaysia.. sedikit sebanyak apa yang kita baca terkesan pada diri sendiri..Hati memang sukar dimengerti. Namun hati jua yang membentuk peribadi.. Apa ada dalam hati? tepuk dada tanyalah iman kita.. Saat ini sudah berulang kali aku membaca novel kak Melur Jelita terutamanya I LOVE YOU,STUPID. Penulisannya memang kena dengan generasi masa kini. kena dengan zaman serba moden.Apa yang ingin aku bicarakan ialah ayat-ayat yang lahir dari hati untuk tatapan peminat novel.. setiap baris ayatnya mampu membuai hati siapa yang membacanya..Rasa sunyi dan sepi itulah yang ada di dalam hati.Ayat-ayatnya betul-betul terkena dengan aku.Malah bukan aku saja..mungkin pada setiap orang yang membacanya.. Sangat bagus..Hanya Allah yang mengerti hati-hati kami..

Sunday, December 9, 2012

Rindu ke?

Kalau rindu selalunya anda buat apa?


Pergi jumpa orangnya ke?
SMS atau CALL?
Ajak jumpa?
Tengok gambar lama-lama?
Baca massage darinya?



Kalau saya...pejakan mata...bisikan pada angin...Hembuskan rindu padanya...Doakan yang terbaik buat diri dan keluarganya...Semoga diberkati...

#mood rindu padanya...

Wednesday, December 5, 2012

Balik Penang lagie...













 
 
Assalammualaikum wbt dan selamat pagi...
 
Rabu malam lepas isyak kami berempat balik ke Penang menaiki kereta pakcik. Perjalanan sangat perlahan disebabkan hujan yang tak putus-putus. Dalam perjalanan kami berhenti 4 perhentian juga,ditambah dengan hujan yang kembali lebat dibeberapa kawasan. Sampai di hentian Sg Perak kami bertukar pemandu.Kali ni aku pula membawa kereta. Alhamdulillah hujan dah pun berhenti,jadibolehlah aku bawa mengikut kelajuan yang dibenarkan. Alhamdlilla kami sampai Penang  dalam pukul 2.50 pagi.
 
Hari Khamis,bermula la operasi membuat apom polkdot dan biskut cornflake chocolate.. petangnya barulah kami ke rumah kendur yang terletak di Bertam Putra,Kepala Batas. Sampai-sampai ikan telah direbus seperiuk besar...Tau kan kalau dah rebus seperiuk komfem la nak buat LAKSA... wooo... kami pon sama-sama perisi ikan seperiuk tue.. Next tugas makcik pulak buat kuah laksa..
 

 


Tuesday, November 27, 2012

Matamu...Zasssttttt....


Matamu mempersona..rambutmu selebet macam lanun daa..namun dalam ketegasanmu ada kasih sayang.. Mampu melekat di hati sesiapa sahaja yang mengenalinya.. Oh Firman Ebrahim aka Abang Pedas by Melur Jelita...
Lagi gambar HERO ILUS....

kalau si Lanun Selebet ni pakai Ray Ban di atas,fuhhhhh lagi mengancam... Nak jugak cari ray ban camtu....

Saturday, November 24, 2012

Hero ILUS

 
Homaiiiiii......Homaiiii.... Hoomaiiiii....
Firman aka Lanun selebet..<3 p="p">
Caring...Romantik...Menyentuh hati...<3 p="p">
 
What do you think?
dah baca I Love You,Stupid ?

Friday, November 23, 2012

Agak terkilan..



Assalammualaikum wbt...

Alahai... saat lepas berkemas-kemas bilik,terus on laptop.. tetiba di tag satu gambar yang aku kenal kulit nya.. Aduh rupanya kotak parcel yang berisi bunga tagan yang aku pos untuk Puan Ira yang berada di Melaka...Siannya dia.. terkilan la jugak sebab elok jer aku balut sebelum nak pos,tetiba jadi macam ini pula..apa boleh buat,dah sampai ke tangan tuannya sebegitu rupa.Maaf banyak-banyak...Isi daa nya pula ada beberapa batang bunga dawainya bengkok,Pn pengantin dah pun betulkan.. bulu swan yang patah dah digam semula.. Sabar jer la... Alhamdulillah pengantin suka... hehehe

Moral of the storynya,kena pakai kotak yang tebal bila ita nak pos barang,tak kira la kecik atau besar,mudah peca atau tidak..WAJIB gunakotak yang TEBAL ok.

Friday, November 16, 2012

Bunga Tangan order dari Pn Ira


Assalammualaikum wbt....  Selamat Hari Jumaat....


Tada.. dah siap bunga tangan untuk Puan Ira kita.... Nanti isnin i pos oke...Kalau ada yang nak order.. PM i oke..

Thursday, November 15, 2012

Khamis Awal Tahun Islam...

Assalammualaikum wbt....

Salam Maal Hijrah buat semua  umat Islam... Semoga diberkati dan diberi kemudahan melaksanakan ibadah serta perolehi keberkatan yang berpanjangan... Amin..

Hari nie hari cuti lepas abis kerja malam.. dengan sok sek sok sek hidung yang mula hujan dengan air,aduh sungguh tak selesa nak membuat kerja yag terbengkalai... Apa kerjanya? Tue haaa.. nak siapkan bunga tangan untuk Ira bai majlis resepsi sebelah lelaki pulak... Kali nie temanya Hitam dan Unggu.. fuhhh agak mencabar  nak combinekan color dua tue.. maklum la..tak kan ak buat design yang sama.. sure tak menarik..  Jadi setelah mengGOOGLE,datanglah idea untuk membuat 2 jenis bunga felt untuk bunga tagan kali nie....harap-harap pelanggan saya suka la... Dan saya dapat buat yag terbaik untuk mereka...:)

Tuesday, November 13, 2012

Ilham tengah malam...

 
Assalammuaikum wbt..Selamat malam..
Alhamdulillah ilham menjelma tengahmalam...
Now tengah siapkan bunga tangan buat Puan Hazirah..
ni kenduri sebelah lelaki pulak...
yang sebelah perempuan dan berlansung 4.11.12
 
 
 
Ni bunga tangan yang dah digayakan pada hari persadingan Iera dan Nizam..
TQ dear...


@ Penang with Jungle Trekking...


Assalammmualaikum wbt... bersiaran lansung dari rumah dan sedang menyiapkan 1 lagi gubahan bunga tangan.. Jadi nak cerita pasal balik Penang hari tue... Hari Selasa lepas kerja malam aku bertolak balik ke Penang. Macam biasa bus Seasons Express jadi pilihan.. memang x nampak dah bus lain.. Sebabnya dia xberhentibnyk tempat dan cepat sampai Penang.. tu ja matlamat aku... Harga tiketnya RM35.walaupon ada tiket flight yang berharga rm49 boleh ditempah,tapi aku malas nak pergi jauh-jauh ke LCCT naik flight... Jadi aku naik bus lebih senang..
 
Sampai Penang dah petang dah.. sampai rumah terus makan apa yang ada kat rumah..Mak dah masak,aku makan la kan... tak nak la hampakan hati mak aku... memamg sodap... Dah beberapa hari di Penang, Hari Sabtu Intan Mgm ajak p jungle trekking kat Taman Negara Penang.. mula-mula macam tak mau p,tapi...memandangkan lama sangat aku tak  jejak sana.. aku pon setuju nak p.. Intan pick up aku jam 7.20 pagi.. jalan tak jem pagi-pagi cam nie.. Kami singgah p beli kuih untuk sarapan sebelum masuk hutan.. Lepas ready semua,kami pon mulakan perjalanan..

Amik gambaq dulu apa pon....
 
Perjalanan kami ambil masa lebih  kurang 1 jam setengah sebab pancit skit walaupun tak jauh mana perjalanannya.. Siap kasut aku terkeluar tapak-tapak dua-dua belah... Kasut lama la katakan hehehe gagah jea kau redah sampai ke destinasi kami iaitu Monkey Beach.. Best gak.. memang penat skit.. tapi bila dah sampai macam cool jer.. hehehe So Sory buat Adina Deen yea yang xbalik.. kalau dak boleh join kami.. Opss..kami p bertujuh.. kumpulan pertama,Intan,aku,Zaida ngan Adelin,sepupu Intan.. Kumpulan kedua iaitu Adik Zaida dan 2 orang kawann dia.. Sampai sana kami rehat jap,pastu perabih kuih-kuih yang kami beli.. Adik Zaida dan kawan-kawan dia mandi laut... kami tengok ja dan mencuci mata dan sambil berangan hehehehe tu keje aku ok... Syiokkkk dok tepi laut.. Doang siap naik jetski lagi.. huhhhh dorang offer kat kami,tapi tobat aku tak nak naik sebab dulu dah pernah naik,macam aku yang dok dalam air.. huhu penakut air jugak aku nie...
 
Tepat 11.30 pagi kami bersiap-siap nak balik... intan nak p kenduri Marriam dan aku pulak nak ke Bertam. Jadi,adik Zaida dah tempah boat untuk ambil kami... ni la pemandangan kat sekitar pantai..
 
 
 
Semasa perjalanan balik kami dikejutkan dengan kehadiran sekumpulan ikan DOLPHIN.. ulang balik... ikan DOLPHIN oke.. wow..Subhanallah... bestnya dapat melihatnya dari dekat walaupun agak jauh ke tengah laut.. Adik yang bawak boat pon siap berhenti untuk bagi peluang kami melihat dolphin-dolphin tue.... hehehehehehe Kami semua sangat TERUJA oke...! Korang prnah tengok tak ? Kat penang pon ada DOLPHIN... wahhhhhhhh superb kan.... Syukurr....Rezeki kami...Lepas tengok tue,kami pon sampai ke Jeti.. Terima kasih buat adik Zaida sudi belanja kami naik boat... So aku balik dengan kasut yang dah relai.. Nasib baik dah ada kasut spare dalam kereta.. Lepas tukar kasut,aku tinggalkan kat tepi pokok.. Then trus balik rumah dengan bau-bauan yang harum hehehe.. Tq semua...


Tuesday, November 6, 2012

My ILYS by Melur Jelita..



Assalammualaikum wbt dan Selamat Malam... Arinie baru habis kerja malam.. seperti dalam jadual kerja,aku bercuti selama 6 hari sebab tak balik beraya haji di kampung... Jadi di kira cuti ganti dan cuti rehat.. Memang aku perlukan cuti nie pon.. apa tidaknya.. hari-hari hujan di Kuala Lumpur,dan hari-hari jugak aku mandi hujan ketika pergi dan balik kerja... Fuhhh... best tu memang best..tapi selsema pulak kejap ada kejap hilang macam chipsmore...sabar jea la...

Jadi lepas kerja aku balik rumah dan terus bersiap-siap dan sarapan sebelum keluar.. then tunggu bas belakang rumah dan terus naik ke stesen purta Tmn Melati.. amik tren ke Plaza Rakyat.. then terus ke kaunter tiket etika @ season.. bus yang menjadi kegemaran untuk pulang ke kg..Sebelum naik bus memang dah target nak singgah kedai buku 1 Malaysia yang berada di tingkat bawah kaunter tiket.. Tau apa nak cari? ni lah dia.. Novel I LOVE YOU,STUPID... memang nak beli lama dah tapi tak berkesempatan... So lepas bayar,terus kejar naik ke bus supaya tak terlepas... Alhamdulillah... jadi bolehlah mulakan penghayatan menelaah novel nie.. bak kata Kak Cik Ella.. kat mana-mana pon buku ni ada kat tangan.. hehehe...

Jadi mulalah adik aku cakap"mai dah penyakit dia.." mana tidanya,orang tdo,aku dok mengadap novel tue... hehehe sama macam baca novel ASST..


Apa pun I LIKE NOVEL..<3 br="br">

Tuesday, October 23, 2012

Bunga tangan Hijau Pertonas...

Assalammualaikum wbt dan Selamat Malam...

Syukur... akhirnya dah siap bunga tangan untuk Cik Hazirah kita yang berada di Melaka.. Siap dua hari sudah... Idea tengah malam nie.. hehe bestnya.... saya sendiri yang teruja nak gayakannya... tapi tak boleh la sebab memang buatkhas untuk bakal Raja Sehari... harap-harap bakal pengantin kita nie suka la... Majlis beliau akan di adakan pada awal bulan11.Bakal pengantin request  nak warna hijau petronas dan silver.. jadi untuk mencantikkan lagi, saya tambah barisan manik-manik dah reben yang fancy.. Cantek kan....So tunggu feed bac dari tuannya jea la...



 
 
Kemudian lagi satu order untuk pihak lelaki.. Nak kena buat kelainan sikit la dari patern nie.. ok,nanti saya update untuk bunga tangan bagi pihak sebelah lelaki pulak.. k bye...
 
 
untuk tempahan boleh email ke iena_png@yahoo.co.uk Tq..

Monday, October 15, 2012

Mari menghayati...

 Mohon share dari Melur Jelita..

Kita cuma manusia biasa…

Mungkin kita pernah lalui situasi di mana … Kawan, teman atau sahabat kita sangat baik, alim, pelajaran tinggi… dan kita percaya dengannya. Itulah peribadi kawan, teman atau sahabat kita tu. Tidak di sangka-sangka..

 
 kawan teman atau sahabat kita itu telah membuat satu kesilapan… Kita pun berkata: “Apa la, selama ini ingat baik sangat” Kemudian kekecewaan kita itu meleret-leret sehingga menghentam sekolahnya, pelajarannya, agama yang dia anuti dan sahsiahnya yang baik selama ini. Hakikatnya kita telah terlupa, bahawa kita sedang berurusan dengan manusia. Kawan teman dan sahabat kita itu juga manusia. Manusia, bukan malaikat.

Sepanjang kita hidup, kita tidak akan bertemu manusia seperti malaikat. Tidak akan. Ianya mustahil. Kita berjumpa ramai orang baik dalam kehidupan tetapi, sebaik-baik mana pun manusia kita jumpa, pasti ada kekurangannya. Jika kita mahu, kita boleh canang-canangkan keburukannya, kelemahannya. Tetapi kita kena sentiasa mengingatkan diri. Dia adalah manusia. Pasti ada sisi kekurangannya. Kita yang inigin menilainya juga ada kekurangan.

Manusia bukan malaikat yang keimanannya mendatar. Manusia juga bukan malaikat yang tidak pernah membuat kesilapan. Manusia bukan malaikat yang 100% taat dan patuh pada segala larang perintah Allah. Manusia adalah manusia. Ada masanya di atas, ada masa di bawah. Sehebat mana pun manusia, akan ada sisi kekurangannya. Tinggal kekurangannya itu kecil atau besar sahaja. Sebaik mana pun manusia, akan ada silapnya. Tinggal kesilapan itu memberi kesan yang teruk atau tidak sahaja.

Tetapi akal kita sukar untuk rasional. Sebab kita lupa, kita berurusan dengan manusia. Manusia, bukan robot. Yang cantiknya pada manusia, tiada manusia yang serupa 100%. Kalau muka seiras sekalipun, pasti ada kelainan dari segi akhlak, kehidupan peribadi, gaya tutur dan sebagainya. Manusia bukan seperti robot, dicipta di satu kilang yang sama, diprogram dengan program yang sama dan bergerak dengan pergerakan yang sama. Manusia adalah makhluk bebas, diberikan ikhtiar, peribadinya terikat dengan persekitaran tumbesaran.

Sebab itu, Allah mengarahkan kita untuk berkenalan dan mendalami insan yang lain. Justeru kita tidak boleh mengharapkan 100% daripada manusia. Kita perlu menerima sisi kekurangannya. Kita perlu bersedia seandainya kawan teman dan sahabat kita melakukan kesilapan. Kita perlu melapangkan jiwa kita, apabila kawan teman dan sahabat melakukan kesalahan.

Sebab kita berhubungan dengan manusia. Manusia mana yang boleh dikatakan sempurna selain Rasulullah SAW? Tiada. Nanti ada waktu, kita pula akn jatuh. Perlu diingat, bahawa kita juga manusia. Tiada manusia yang akan sentiasa berada di atas sepanjang kehidupannya. Akan ada juga sesi kejatuhan demi kejatuhan. Tinggal kejatuhan itu besar atau tidak sahaja.

Namun, setiap kejatuhan itu, kita memerlukan teman yang memahami, yang mendalami keadaan kita yang sedang kejatuhan. Sebab itu, apabila ada sahabat kita, kenalan kita, melakukan kesilapan, kesalahan, maka jangan terus disisihkan. Berikan peluang, tegur dengan tenang. Didik, pupuk, berusaha untuk terus menjaga hubungan dan saling lengkap melengkapi.

Hari ini, kita berusaha memahaminya. InsyaAllah, ada hari, apabila kita memerlukan manusia memahami kita, Allah akan hantar pula seseorang untuk memahami kita. Lapangkan dadamu kepada manusia, kerana Dia juga melapangkan rahmat-Nya untuk mereka. Berikan peluang, luaskan medan maaf. Jangan pantas melenting. Jangan merajuk, dan jangan bersedih. Kita sedang berurusan dengan manusia. Perlukan toleransi, tolak ansur dan berlapang dada. Jangan kerana silapnya yang beberapa, kita sisihkannya seakan dia ahli neraka.

Lihatlah Allah Yang Maha Penyayang itu. Bagaimana Dia berursan dengan manusia. Tidakkah anda lihat banyak kelapangan, kelonggaran yang Allah berikan untuk insan?
Contoh paling baik adalah, Allah mengutuskan Rasul itu dari kalangan manusia. Allah tidak menjadikan Jibril sebagai rasul kepada manusia. Hal ini kerana, Allah faham betapa manusia ini perlu pendidikan secara praktikal. Bagaimana mungkin manusia boleh mencontohi malaikat yang apabila Allah kata sekian, tanpa cepat sesaat, lewat sesaat, arahan itu akan dilaksanakan dengan penuh taat? Kita juga melihat, Allah menyediakan keampunan yang sangat luas untuk insan. Kenapa? Kerana Allah tahu betapa manusia ini banyak silapnya.

Itu kelapangan Allah, empunya segala apa yang wujud di dunia. Maka, di mana hak kita untuk membenci manusia yang berbuat kesilapan? Di mana hak kita untuk mencaci pula sekolahnya, agamanya, peribadinya yang baik sebelum kesilapannya itu? Ya, kita benci kesilapannya, kesalahannya, keingkarannya. Tetapi kita tidak sesekali benci pada dia. Malah kita berhajat memahaminya, membimbingnya.

Sebab dia adalah manusia, seperti kita.

Semoga kita saling memahami, saling mendalami. Pecahkan tembok keegganan, buka seluas-luasnya tawaran kemaafan..

Dengan kasih sayang Allah tiada yang mustahil...

Sunday, October 14, 2012

Window shopping @ Gurney Plaza


Assalammualaikum wbt...Selamat Petang Ahad...
Lama sungguh tak melakukan hobi yang sangat marveles nie....Nak tau apa dia? WINDOW SHOPPING... Balik kali nie ditemani sepupu iena iaitu Nana Farhana dan adek sayang iaitu Ipi kami ke Gurney Plaza yang telah lama iena tak jejak.. Tujuan asalnya nak ke Parkson melangsaikan Voucer RM50 yang adik dapat melalui cabutan bertuah di tempat kerjanya.Jadi...kami bertolak dari rumah selepas Zohor..Semangat aku pakai shawl hari nie..siap dengan jacket merah yang dah lama terperap dalam almari tue. Maybe kurang bekenan mak abah tengok style anak dia dressing hari nie. Tapi jangan risau,tak terover pon.. Sampai ja kami terus masuk Vincci+..Terpegun tengok kasut yang bertatahkan bling-bling yang sangat sesuai untuk buat hantaran sepupu iena...Jatoh chenta jugak la..tapi menanges nak pakai sebab  tumit tinggi 5inci...hehehe
Kami tengok-tengok pulak patern yang lain... sangatkah cantik.

Lepas tue terus masuk bahagian women..banyak sangat salenya...Tergoda i bila terpandang pink shoes after less 80% become rm30 only...fuhhh terus try and grab 1..hehehe happynya... then pergi cari baju untuk adik i skali,maklumlah badan besaq nie payah nak jumpa saiz.So dapat la 2 helai..Lepas round-round,kami keluar dari situ dan singgah 1st Avenue pulak untuk lunaskan voucer tue kat Parkson..lepas setel,jalan-jalan tengok kasut lagi kat @Payless..halamak terjumpa kasut putih ala-ala kasut panguin yang boleh pakai buat pergi keje.Grab la sepasang.... Fuhhh minggu kasut betul bulan nie... Pastu boleh dah balik dengan hati yang tenang..:D...


 
me n nana


my new PINK shoes..<3 br="br">

Friday, October 12, 2012

It's Happen

Assalammualaikum wbt dan Selamat Hari Jumaat yang penuh barakah...

Sehat ke semuanya...? Akhir-akhir ni tak berapa nak sehat sangat sebab 1 rumah selsema dan macam nak demam... Hari nie nak cerita beberapa berita sedih dah gembira yang berlaku minggu lepas....

Selepas pulang dari Penang hari tue, abah dan mak pan nak ajak aku p 1 majlis akad nikah anak sepupu abah di Putrajaya.Plan memang baik punya sebab aku kebetulan cuti panjang time tue..Plannya mcam nie,lepas abis keje malam iena balik ke Penang,lepas tue,hari jumaat sepatutnya dah bertolak ke Putrajaya sebab hari Sabtu nak attend Majlis akad nikah tue..Hari Ahad pulak terus balik Penang sebab iena pulak nak attend kenduri geng 5P1 yang akan beransung pada malamnya...

Jadi hari Jumaat lepas kakak dan abang ipar ke Pearl Maternity Hospital untuk buak check up pasal ada slighty bleeding macam datang haid.Unuk kepastian,mereka ke sana untuk check. Lepas berjumpa Dr,Alhamdulillah dr cakap kakak dah mengandung...Terkejut la dorang berdua tue. tak sangka pulak dah ada yang menjadi penghuni rahim kakak...Syukur alhamdulillah..setelah sekian lama menanti,akhirnya diberikan jua rezeki buat mereka..Ina sangat happy buat mereka dan iena bakal menjadi aunty to be next year...hehehehe excited kot..then lepas balik dari sana,Dr pesan suruh ke Hospital Penang pulak untuk tukar ubat dan buat buku merah. Isnin lepas kakak menelefon memberitahu bahawa dia dimasukkan ke wad lepas buat check up di Hospital Pulau Pinang.Kakak dimasukkan ke wad kerana nak monitor paras gula dalam darah.Aduh,belum apa-apa lagi dah admit.Kemdian pula di beritahu berita yang menyedihkan iena. Tok Iena jatuh dan menyebabkan patah tulang pergelangan tangan dan tengah berada di ruang kecemasan Hospital Penang.Aduh...2 berita yang sangat mengejutkan..mujur tak pengsan time keje malam tue..rasa macam nak rushing balik penang ja..Malamnya lepas setelkan tok,mak call bagitahu tok tak perlu masuk wad dan tangannya di simen kemudian dibawa pulang ke rumah..Syukur...

Nak di jadikan cerita,malamnya selepas bersimen,dalam masa 2 jam,simen habis dikerjakan tok.direndamnya ke dalam air dan di toreh menggunakan pisau yang mak pakai ketika memotong bawang..Masyallah...terornya...So semalam abah,mak dan iena bawak tok ke rumah bomoh patah di Sg Rambutan sebelum Sg Bayour..Sampai di sana,akak tue sembang-sembang dan mintak diri ke dalam,nak sediakan ubatnya.. setelah dibuka bandage,macam nie la rupanya tangan tok.


Lepas tue dia letakkan minyak dan urut masukan balik tulang tue..Di sapu dengan ubat jampi dan dibalut dengan kain hitam serta buluh yang diikat dengan tali seterusnya dibandage sekali.. Sakit jugak tgk masa dia betulkan balik tangan tue..Isk... memang menuji kesabaran kami sekeluarga....

Itulah al-kisahnya....

Sunday, September 30, 2012

Felt hand bouquet lagi...

Assalammualaikum wbt dan selamat hujung minggu...

Alahamdulillah sekarang berada di Penang untuk beberapa hari...
minggu lepas sempat siapkan tempahan dari sorang pelanggan yang tempah bunga tangan dari kain FELT.. dah separuh siap dah.. tinggai nak tambahkan reben dan aksesori lain... harap-harap pelanggan saya puas hati bila dapat bunga tue..:) dan cantik bila pakai di hari bahagia mereka nanti... pas ni ada lagi 2 nak buat...hehehe


Monday, September 17, 2012

Brownies chocolate chips dan oreo..

Assalammualaikum wbt dan selamat malam... Hurm rumah terbuka hari raya masih belum berakhir lagi kan..begitu juga di rumah makcik saya... rumah terbuka yang dibuat secara kecil-kecilan berakhir dengan meriahnya. Aku juga sempat menjemput beberapa teman rapat...Tq sebab sudi datang.. kali nie aku empat buat 2 loyang brownies.. alhamdulillah menjadi kali nie.. Nak tau resepinya? meh nak kongsi...


Resepi nie di ambil dari blog http://hanamemories.blogspot.com Tq kak sebab sudi share resepi nie..
Aku mula berminat makan brownies sejak menjejak kaki ke bumi indonesia.. memang teruja sebab banyak jenis brownies yang kita boleh dapat di sana... so bila dah resepi nie,aku mula cuba buat.. nie antara bahan-bahannya..

1 cawan tepung gandum
1 cawn gula perang-kisar dahulu (iena pakai gula buah dr Zhulian)
1/4 cawan serbuk koko
1 biji telur
1 cawan susu segar
1 sk baking powder
1/2 sk garam
1 sk esen vanilla
1/3 cawan minyak masak atau butter cair
1/2 cawan chocolate chip

cara-caranya..
panskan oven 180,griskan loyang dengan butter.ketepikan
satukan semua bahan kecuali chocolat chips ke dalam mangkuk. Kacau menggunakan whisk sehingga sebati.
bila dah sebati masukkan separuh chocolate chips,kemudian tuang ke dalam loyang dan tabur baki chocolatechips tadi.
Bakar 25-30minit sehingga masak..Potong dan hidangkan..:)

Selamat mencuba.. chocolate chip boleh jugak ditukar pada oreo kalau suka..

Tuesday, September 4, 2012

Bila teringat kesayangan...

Untuk kesayanganku...

Terima kasih kerana masih sudi menerima aku sebagai sahabat..
Masih sudi menghubungi aku sebagai seorang kenalan..
Masih sudi bertanya perkembagan aku sebagai sahabat..
Masih bertanya soala yang sama...
Masih ingat kenangan-kenangan lama..
Masih sudi berkongsi crita...
Masih sudi ingat pada aku....

 
Thank You Allah...

Thursday, August 30, 2012

Tawaran Kursus 2013


Assalamualaikum wbt dan Selamat pagi....hari nie di panggil leh ketua wad berkenaan dengan iklan tawaranuntuk mengikuti kursus lanjutan sesi 2013.. Dah lama nak pergi tapi tidak berpeluang.. biladah serasi bekerja,baulah nak timbul pulak bab pergi belajar... fuhhh... seram sejuk jugak la bila na ngisi borang nie... lama dah tingggal buku tebal-tebal,study group la... huhuu kawan-kawan yang lain semua dah lepas..tinggal aku jer yang belum.. Borang dah siap isi,tapi gambar jea yang xdak.. kena cilok kat papan depan pintu masuk wad kjap sementara nak letak gambar baru... Semoga di permudahkan... Amin...

Tuesday, August 28, 2012

Mari mulakan....

Assalammualaikum wbt dan SELAMAT HARI RAYA....

Sebulan berpuasa,kini sebulan berhari raya.. sure makanan sana sini kan... hehehehe.. di kesempatan ini,aku memulakan  kembali rutin yang aku tinggalkan beberapa bulan yang lalu...harap-harap dapat lakukan dengan istiqamah.... Insyallah..bukan apa.. bila badan dah kembali berisi,memang tak best.. so.. kena buat bagi badan maintain macam dulu..:) Baru best... 

Sunday, August 26, 2012

Schoolmate beraya bersama..


Dzul-Hamzah-Shahida-Fadhlina-Zulia-Firdaus-Fadzli


Kami adalah sahabat sekelas tingkatan 4 dan 5P1 di Sekolah Menengah Abdullah Munshi,Pulau Pinang.. Walau sudah lama meninggalkan sekolah itu, tapi ukhwah antara kami masih kukuh...Alhamdulillah. Beraya bersama-sama setiap tahun amatlah dinanti selain beraya bersama keluarga tercinta.. Banyak cerita-cerita menarik yangmencuit hati mahupun yang pahit dikongsi bersama.. setiap 2 tahun baru dapat beraya bersama begini..Maklumla aku la yang tidak dapat meluangkan masa bersama kerana aku hanya bercuti selang setahun atas alasan tugasku sebagai seorang Jururawat.. Syukur... Masing-masing sudah punya hala tuju sendiri.. Semog kita semua mendapat keberkatan dan ukhwah sentiasa terjalin mekar abadi..Insyaallah..

Saturday, August 25, 2012

Tamatlah cuti seminggu

Assalammualaikum wbt dan selamat pagi..

Dah cukup seminggu berada di kampung.... Alhamdulillah... sangat gembira berhari raya bersama sanak saudara di kampung.. jiran yang dari KL pon sempat datang beraya di Penang...Semoga Syawal yang tiba membawa keberkatan..

Raya pertama.. Bangun pagi dan mandi sunat hari raya...berwuduk dan terus ke masjid untuk Solat sunat Aidilfitri bersama abah,mak dan adik..Selesai solat,bersalam-salaman dengan tok,mak,abah adik serta bapa saudara sekeluarga..Selesai sesi salam-salam,acara yang paing best,makan ketupat dan lemang bersama rendang dan kuah kacang yang mak buat...memang superb...elesai makan..masak untuk makan petang nanti pulak.. resepi mak ialah ayam masak merah... yum yum...dan bersantai dirumah sambil menungu saudara mara serta rakan datang beraya..


Raya kedua... Bangun awal dan paking kuih untuk di bawa pulang ke kampung...bertolak dari rumah dalam 11.30 pagi..terus ke kubur arwah tok wan..Lepas tue pergi beraya rumah emak saudara di kampung...


Raya Ketiga... Hari nie kami buat rumah terbuka..Menu utama adalah laksa... memang lazat.. yang tak makan pon boleh termakan sebab mak buat laksa pakai laksa yang kecik tue.. memang sedap la.. tapi orang yang request laksa tue yang tak mai... hehehe rugi la kan.. di samping tue ada sate,bihun goreng bagi yang tak makan laksa,agar-agar serta kuih raya... 10 bungkus laksa setel dalam 1 hari..terima kasih buat semua tetamu yang datang terutamanya my BFF n family..malam tue sempat pergi beraya ke rumah Razia...

Raya Keempat..  Tour bersama my BFF Buzu n Hubby,Hamzah,Fadli,Fidos g umah Shahida.. wooo spegethi yang sangat lazat sampai menjadi kekaguman encik Fidos.. hehehe
boleh la mintak resepi kan...Lepas tue kami sekeluarga ke rumah Paksu di Kepala Batas..menu utama nasi daging serta soto yang di masak sendiri oleh tuan umah... siap tapau air asam lagie...

Raya Kelima... Tour beraya bersama Geng Bas Sekolah iaitu Adina Deen n mummy,Intan MGM,Muliati,Munirah,Fatimah dan Iryana. 1st Intan datang ke rumah Mak Chaq kat Bayan Baru..pekena nasi minyak dulu sebab ada buat kenduri kesyukuran serta tahlil..lepastu terus ke rumah Intan di Teluk Kumbar.Jumpa Adina serta ibunya disana.Sementara menunggu intan tukar baju,kami merasa kuih serta ketupat yang mak Intan buat.. Katanya raya nie tempahan hampir 800 biji...sure sedap kan.. Lepas tue terus ke rumah Munirah di Pulau Betong,Balik Pulau.Kat sini makan kami Nasi Dagang hasil tangan kakak iparnya..wooo siap ada yang menambah lagi..sedap sangat.. Intan pulak makan mee udang.. rumah ketiga rumah Fatimah di Kongsi,Balik Pulau.. Fatimah jamu kami makan laksa..Tq dear.. sembang-sembang sambil main-main dengan anaknya. Rumah keempat pulak,rumah Iryana di Telok Bahang..Iryana jamu kuih raya serta kek yang dia buat sendiri.. Sangat sedap..siap kongsi resepi lagi..Rumah seterusnya rumah Syafikah dan Kak Suri,jiran aku masa dia menyewa kat KL.. kami dijamu laksa lagi,tapi laksa nie rasanya sangat smooth bila masuk lam mulut dan terus telan...tak rasa berat macam laksa yg biasa makan.. memang berbeza.Pada mulanya semua tak nak,tapi bila dah ada depan mata,makan jugak la..tau-tau sedap pulak.. hehehe tak dan orang tu nak menambah sebab kami pon tak duduk lama,dah maghrib time tue.. siap ada jeruk mempelam pulak tu.. memang kegemaran aku la.. hehe TQ kak suri.. Selepas tue kami singgah balik rumah Iryana,tumpang solat.. then baru balik rumah... wah... panjangnya citer kan...

Raya Keenam...Aku dah sampai KL..bertolak dari Penang jam 8.30 pagi.Abah tak bagi balik lewat sebab bimbang jalan jemmed.. jadi aku pon ambil tiket awal.. Alhamdulillah tengahri tue dah sampai.. jalan tak sesak tapi banyak kereta..Syukur...Now.. keja malam..bawak bekal kuih raya yang balance makan dalam bas tadi..

Begitulah ceritanya seminggu bercuti...Alhamdulillah...Syukur...
tudung by thehijabidoll

Thursday, August 16, 2012

Syawal bakal menjelma...

Assalammualaikum wbt dan selamat malam...

Alhamdulillah baru je balik solat terawih di Masjid Al-Huda Sungai Ara..Imam malam nie membaca ayat-ayat Al-Quran sangat bagus seakan-akan terasa suara imam di Mekah... Terasa benar mahu ke sana... insyallah suatu hari nanti.. Lepas solat terawih 8 rakaat dan witir 2 rakaat,ada kenduri sempena nuzul quran.. ramainya orang beratur..air pon cepat habis.. aku dan mak terus pulang memandangan kami masih kekenyangan...

Petang tadi baru je sampai dari KL.. sengaja ambil bus awal sebab nak pergi terawih.. Sebelum habis kerja malam,aku bersalam-salaman bersama rakan sekerja.. semua terkejut sebab aku lah orang yang pertama memulakan cuti raya...yang lain esok baru mula.. Ampun maaf dipinta tanda memohon khilaf andai ada salah dan silap sepanjang bekerja bersama-sama.. agak sayu jugak... cepat-cepat aku bersalam-salaman dan terus jer angkat bag balik....Semoga rakan yang bekerja tiada apa-apa masalah sepanjang yang lain bercuti...

Esok insyallah mula buat kuih raya di rumah... Almond london menjadi pilihan.. Hari sabtu nak buat brownies pulak....Semoga semuanya berjalan lancar... Terasa aura syawal sedang menguasai....

Monday, August 13, 2012

Kuih Raya 2012

Kuih raya tahun nie banyak jugak yang dah buat..ataranya Biskut Cornflake Coklat Peanut Butter yang resepi asalnya di ambil dari blog penata brang hantaran yang simple dan cantik Amirul Syafique. Bahan-bahan yang digunakan hanyalah 3 jenis bahan utama iaitu cornflake,coklat dan peanut butter.. siapa saja pon boleh cuba.. dan hasilnya macam nie la...nampah begitu fresh...



Biskut kedua pulak ialah biskut Oreo.. Biskut nie pon sedap juga.. bahan utama ialah tepung,telur oreo,gula kastor dan  baking powder sikit...resepi di ambil mlalui buku Saji...hasilnya seperti dalam gambar dibawah..

yang ke-3 ialah biskut Si Jantung Hati sebab berbentuk love...resepi dari buku Saji juga...hanya menggunakan bahan asas  dan tambahan serbuk badam..


Yang ke-4 ialah Corlflake Madu yang wajib ada pada setiap rumahkan....

Ke-5 adalah biskut Oat rangup yang pada mulanya tidak menjadi mungkin di ebabkan resepi kurang jelas tentang penggunaan oat campuran yang dalam tin atau pun empingan oat yang dibeli dikedai Baked di Sri Gombak..setelah di modified... baru la sempurna...

Ke-6 pula biskut Suji Salju juga di ambil dala buku Saji 2012.. yang nie memang sangat sedap sebab dalamnya inti gajus yag dipanggang dan disaluti gula halus..

Wah..dah 6 jenis rupanya... semua made by saya dan makcik serta 2 orang anaknya...

Anda pula? Beli ke buat jugak?