..i fOlLow U..

Monday, December 31, 2012

Penghujung 2012

Assalammualaikum wbt.. selamat petang...
Hari nie masih lagi bercuti dan seperti tiada hati ingin keluar berhibur.. Hati masih terusik dengan segala yang berlaku pada sepanjang taun ini... Berat sungguh nak dilepaskan...
 
Ungkapan maaf serta segala yang berlaku telah diungkapkan pada kamu..Adakala aku terlalu tamakkan kasih sayang kamu..sedangkan tanggungjawab kamu lebih memerlukan.. Aku lega dapat berterus terang dan memohon kata MAAF kepada kamu. Kamu pendegar yang setia,baik hati,penghibur saya..TERIMA KASIH banyak.. Semoga Allah megurniakan kebahagiaan berpanjangan dan dikurniakan anak-anak yag soleh dan solehah.. Sukar untuk menyatakan lebih jauh lagi.. Cukuplah sekadar doa yang aku iringi..
 
Buat sahabat.. Maafkan saya andai ada hati-hati yang dikecilkan..saya tidak begitu sempurna.. Cuba yang terbaik untuk menjadi sahabat yang baik.. Adakala saya hanya berdiam diri,namu itu bukanlah bermaksud tidak mempeduli..Hanya mahu bermuhasabah diri,sedar diri yang kekurangan..
 
2012 bakal berakhir.. Semoga tahun berikutnya memberi keberkatan dan perkara-perkara yang baik bakal berlaku.. Semoga kalian semua dimurahkan rezeki...Ingin melihat baby yang comel-comel..Insya-Allah..


Senyumlah… segala masalah bukan masalah lagi. Senyumlah walau apa pun masalah kita… hati menjadi tenang, dada menjadi lapang dan jalan penyelesaian akan nampak terbentang luas…
~ HILMAN YONG ~

DENGAN KASIH SAYANG ALLAH TIADA YANG MUSTAHIL ...



31.12.2012 @5.00 petang
FADHLINA AHMAD

Mana nak pegi..?

erm...3 hari cuti,terperap kat rumah kot..tak dak plan apa pon lagie..hujan lagi malam nie.. syioknya... lama dah xdak handfon aino tue... rindunya.. dah la belambak gambar dalam tue,segala-galanya dalam tue... sedeynya hadfon tue dah rosak...:( huhuhuhu nak repair pon macam tak berbaloi ja kalau kena RM300-400


Nak pakai camera biasa pon xsyiok gak..:(

kesimpulannya kumpul duit dan cari yang baru...

Sunday, December 30, 2012

Korang kenal tak?

Assalammualaikum wbt..Selamat malam..

Hujan lebat magrib tadi..Kami bercadang nak ke Pustaka Rakyat untuk membeli perkakas sekolah buat dua sepupu saya nie. Minggu depan dah nak buka sekolah..Jadi lepas hujan berhenti kami bersiap dan keluar ke sana.. Sampai ja kedai,terus g parking dan saya terus ke tingkat 1 untuk membelek buku-buku lain.. ternampak satu rak yang penuh dengan buku-buku yang esuai dengan remaja.. dan ternampak 1 buku yang saya pernah lihat penulisnya dalam youtube tentang pernikahan beliau.. wah.. macam mana tak tau nie yang dia merupakan seorang penulis..:) Penulisnya Hilal Asyraf juga lebih muda dari saya. Jadi balik jer dari sana terus g makan kat Restoran cina muslim area Sri Gombak.. Barulah pulang ke rumah...


Terus Solat Isyak,terus search Hilal Asyraf dan terus buka blog baru dia.. memag banyak pengisian yang boleh kita ambil dan amalkan... salah satunya.. Bukan Semua Yang Kita Mahu,Kita Dapat

Memang betul apa yang kita mahukan tidak semestinya kita akan dapat.Kita hanya merancang dan melaksanakan.. jika diperkenankan oleh-Nya. Jika itu tidak berlaku,maknanya Allah tahu itu bukan yang terbaik..Kadang kita di bawah dankadang kita d atas..namun jika terus di atas, pandanglah orang dibawah kerana kita akan setiasa bermuhasabah diri..  Jom baca artikal di belog tua rumah seterusnya..langitilahi.com

Saturday, December 29, 2012

Unifi..


Assalammualaikum wbt,Salam Jumaat yang penuh barakah..Penghulu segala hari,Jumaat yang terakhir pada tahun 2012.. Alahai.. cepatnya masa berlalu..kankawa-kawan.. Namun kita mengalu-alukan tahun 2013 kan.. Jadi dua minggu lepas ada budak TM datang rumah promote pakage unifi..jadi.. saya anya menjadi pendengar yang setia di samping budak Tm tu dok cerita...
Jadi.. disebabkan banyak kelebihannya.. pakcik saya pon bersetuju.. Jadi setelah borang di isi semua.. pemasangan akan datang dalam masa seminggu.. jadi tarikh yang dipilih tue tak menepati ciri-ciri yang aku ada kat rumah.. jadi.. lepas seminggu baru dorang datang.. time tue aku dah balik kl la...

Jadinya.. sekarang online pakai Wifi pakage VIP5 RM149/month...
Happy unifi..:)

Singkap rahasia hati..

Makin lama.. berganti-ganti.. perlukah membuang segala yang terpendam di hati yang masih kukuh tersimpan jauh di sanubari.. datang ia dan pergi bagai angin yang meniup dipipi.. luka walau sedalam mana pun tidak mampu hilang melainkan dihilangkan ingatan..Tak baik mengeluh dengan apa yang dilaui sebagai seorang manusia.. segalanya bagai di atur indah walaupun hanya sekadar mengenali, mengetahui, memberi dan menerima, meninggalkan dan ditinggalkan.. Hidup ini indah jika kita mengindahkannya dengan warna-warni liku kehidupan.. mendengar mendalami merasai dan mengambil iktibar.. Saat kita masih ksamaran,ada bantuan pengantaraan dari Yang Maha Esa.. Yang amat mengasihi kita walaupun kadangkala kita tak lari dari melakukan dosa.Dilukai juga indah jika dipandang dari sudut positif.. Dari sini kita lebih mendekatkan diri dengan-Nya..S egalanya bermula dari hati...
 
Saat ini perlukah aku membuka pintu hati yang sudah lama tertutup rapat..hati yang dulunya menyanjungi,berwarna-warni..Sudahlma aku memendam semuanya agar tenggelam jauh.. Melupakan saat-saat indah.. hanya menjalani hidup dengan arah yang terus..tanpa menoleh kiri dan kananku..Orang memberi aku membiarkannya sepi,seolah-olah tiada harapan lagi..Aku jua bukan mudah menerima sepenuhnya.. Puas ku pujuk..namun maish tiada jawapan..akhirnya aku biarkan ia berlalu tanpa jawapan.. Namun saya sedar.. ada hati-hati yang terguris.. yang menanti,menghrapkan jawapan.. Sabarlah.. suatu hari nanti saat itu pasti jua datang..sehingga tidak dapat aku menolak lagi,hanya denga nsatu kata "REDHA" pada kehendak diri serta orang yang aku sayang...
 
Aku bersyukur dikurniakan orang-orang yang tersayang,yang sedia mendengar keluh kesah, berkongsi cerita, memberi pendapat.. Alhamdulillah.. Ya Allah,bantulah hambamu insan yang lemah ini, kau bukakanlah laluan yang diberkti olehmu demi kebahagiaan yag dikongsi bersama agar lebih bersemarak kasih sayangMu pada kami.. Moga sahabat-sahabat jua mendapat keikhlasan,keberkatan dalam mengharungi hidup berkasih sayang.. Pandanglah dengan mata hati seperti seseorang pernah berbicara pada aku... yang penting berbahagia..
 

 
Peace..:)
 
 

Sabtu sebelum tahun baru..

Assalammualaikum wbt Selamat Hari Sabtu...


Selesa berhujung minggu? Ari nie last day keje malam..pastu cuti 3 hari yeay... boleh celebrate tahun baru... Sekolahpon dah nak buka? dah ready ker adik-adik semua? Ibu ayah baju dan kelengkapan anak-anak sekolah dah setel ker?

Hari nie memang tak plan nak p mana-mana..memandangkan ada yang tak berapa sehat..  Jadi dk lkat rumah sahaja...
 Jom na share gambar nie..

Jaga lidah, mata, telinga dan hati dari dosa


Friday, December 28, 2012

Akur Janji...


Assalammualaikum wbt.. pernah dega tak lagu nie...? Liriknya best jugak..
Lagu nie dinyanyikan oleh Eddi Hamid dan Wanie..
Jom kita layan..

Tak pernah ku menduga
Kan bertemu denganmu
Bersatu di alam cinta
Tak pernah ku merasa
Bahagia begini
Di sisimu
Kekasih ku sayang kan kamu
Cintaku kasihku untukmu
Kekasih hanya kau ku mahu
Hidup dan mati bersamamu
Akur janji setia padamu
Akur janji menjaga hatimu
Akur janji jiwa dan ragaku
Ku serah padamu
Akur janji ku hanya untukmu
Akur janji kaulah kekasihku
Akur janji seluruh hidupku
Ku serah padamu
Aku tak bisa sendiri tanpamu
Sedetik pun ku tak mampu
Sejuk hatiku oh tenang jiwaku
Memandangmu
Hatiku hatimu telah bertemu
Sayangmu sayangku jadi satu
Rindumu rinduku disimpulkan
Terciptalah sebuah ikatan
Akur janji setia ku padamu
Akur janji menjaga hatimu
Akur janji jiwa dan ragaku
Ku serah padamu
Akur janji ku hanya untukmu
Akur janji kaulah kekasihku
Akur janji seluruh hidupku
Ku serah padamu
Ku percaya
Jodohku denganmu
Ku percaya
Kau permaisuriku
Ku percaya
Kasih sayang kita kan kekal abadi
Moga Tuhan merestui

Kawanku..

Dari dulu aku ramai kawan.. macam-macam jenis ragam.. tapi best jugak kan..Dari kawan sekolah tadika,sekolah rendah,sekolah menengah,kolej aku,tempat praktikal,tempat kerja dan yang paling banyak kat alam maya nie....

Kebaikan dan keburukan seseorang kawan menang tak dapat aku nak huraikan..Dulu time solah ada budak ni suka kacau aku.. 1 hari entah pasal apa tah,aku terkejar dia dengan penyapu tau..Bila dah besaq jumpa kat area rumah,hehehe memang masing-masing tak kenal..Masa sekolah menengah kami 1 kelas berkawan baik.. dah la kelas kecik,tak ramai sangat..tapi tetap best..kelas 5P1 memang TBB..belajar sama-sama..tdo lebey..celebrate bday sama-sama siap calit-calit krim kek..cekgu pon best...macam-macam ragam.. Pastue..dok asrama lagie la.. senior sampai junior gila-gila..masih contact sampai sekarang... Syukur... Bila lepas skolah dapat tawaran jadi misi..Jadi aku di Melaka selama 3 tahun.. Fuh.. rindu kot kat bumi Melaka.. walaupun agak panas sebab kawasannya tepi laut..pastu keluar bandar pakai baju kurung.. cambudak baek kan.. tapi te yangistimewana,sampai sekarang pon baju kurung melambak kt umah nie...Dapatpergi praktikal kat hospital lain,shopping macam-macam,singgah rumah sedara kawan-kawan.. besnya..lama tak repeat...Dalam masa tue makin berderet kawan yang pernah aku kenal sampai ada yang tak ingat..seorang demi seorang makin lama,makin menyepi..masing-masing punya tugasan dan tanggungjawab masing-masing... tapi kawantak kanterputus macam tue jer.. ada teknologi kan...penghubung masa depan...

oke..nanti sambung lain..:)

Thursday, December 27, 2012

Nak yang nie...


Assalammualaikum wbt..Ho ho ho... Selamat malam..eh..dah pagi rupanya...mata nie tak mau lena pula...dok syiok sembang dengan kenaan di muka buku... sebenarnya baru abiskan 1 novel tak sempat di beli dikedai buku 1 Malaysia yang terletak di Terminal Pudu Central..Harga memang best..murah dari harga biasa... tapi masa balik Penang,masuk la kedai kasut PayLess..wahhh sangat teruja bila dapat menerai(mencuba) kasut yang brown tue.. sangat best kalau dapat pakai bila pergi travel... wah.. ada rezeki nanti nak beli la satu...my cousin pon teruja kot sebab ada saiz besar... Jom jalan-jalan kat Payless..




Wednesday, December 12, 2012

1.12.2012..

Hari ini merupakan Majlis Langsung Perkahwinan Syikin dan Zack..Pagi-pagi dan bangun pergi cari sarapan sebelum nak makan kenduri.. Jam 10 pagi Syikin mai ambil kami kat rumah kakak di Bertam Perdana. Kami serta saudara yang lain berkampung di sana. Senang dan selesa..Kami si dayang-dayang terdir dari pada sepupu-sepapat yang rapat  terus menuju ke bandar Sg Petani untuk Make-Up.Sampai di sana ada beberapa pasang pengantin tegah menunggu untuk disolek. Kami yang terakhir,maka kenalah tunggu semua siap. Sebab lambat lagi nak di solek,aku pon  keluar dengan Nana mencari bunga segar untuk ditambah pada tepak sireh.Lepas pusing-pusing terjumpa la kedai india yang agak besar dan bunganya cantik..terus aku pilih dan beli 10 kuntum. tangkai rm2.50.. huish... boleh la.harga standard..

Lepas tu terus pergi butik balik untuk ambil pengantin dan terus bergerak balik ke Kepala Batas. Pengantin offer aku untuk make-up tetapi aku menolak sebab kekangan masa dan malas na bukak balik selendang yang aku pakai...Akukan pengapit pengantin...hehehe ayat macam ek kan,hehehe Pengapit pengantin lelaki ja yang make up..siap betlipgloss lagi.. hehehe jambu... Then aku amik alih jadi driver la bila pengantin dah tukar baju..

Sampai jer terus kami teruskan misi membuat sireh junjung..cuma tambah bunga jer..memang dah siap deco oleh A to Z menggunakan sireh yang palsu..

idea dai A to Z,Penang..
 
 
Tangkap gambar dulu sebelum menyambut...Pengantin dan pengepit..

Berjalan ke hadapan khemah yang diserikan degan hujan rahmat...terpaksa tukar plan..bergambar dengan dayang-dayang..
 

Acara silat disertai bunyi serunai mngiringi acara berarak..

Siap sedia dipelamin menunggu acara bergambar dan renjis-merenjis.. 
 


Renjis-renjis dipilis..
 
 
 Sesi makan beradap..meja dah penuh jadinya..pengapit perempuan beri laluan pada pengapit lelaki untuk makan bersama pngantin.Pengapit perempuan makan kat meja lain degan sepupu sepapat yang lain.

Kemudiannya diikuti oleh Sesi potong kek oleh pengantin..

Seterusnya beramah mesra dan sesi photo booth..
 
 
Alhamdulillah selesailah acara di sebelah perempuan...
 
 
 

Majlis akad nikah dan Henna..

Assalammualaikum wbt.. Salam 1 Malaysia... Berbaik kepada cerita di majlis perkahwinan sepupu saya..30.11.12 pada sebelah pagi adalah hari akad nikah bagi sepupu saa Sikin dan Zack. Majlis berlansung di Masjid Abdullah Fahim,Bertam Putra Kepala Batas.. Masjid baru dan sangat cantik... Dengan sekali lafaz mereka sah menjadi suami isteri.Sayu pulak bila sesi penyerahan Ibu Bapa kepada si suami.. Semoga mereka menjadi pasangan suami isteri yang diberkati Allah.. Amin..

Pasangan menggunakan pakian dari butik Sri Anggerik Sg Petani..Simple dan cantik.
 
 
 
Pada malamnya...sesi tahlil dan sesi berhenna bersama saya.. hehehe memang sengaja nak pakai malam nie.. sebab lebih senang dan kerja-kerja buat bunga telur dah setel.. Lepas Tahlil,kami naik ke bahagian atas dimana letaknya pc kat ruma tue..Henna dan ada tapi tak tahu nak buat design macam mana..Jadi,terus ke google dan taip henna.Keluarlah macam-macam design..Lepas pilih-pilih,terus ja  ambil minyak cap kapak lumur di kawasan yang nak dilukis..Ni lah hasilnya.. hehehehe ok la kan..

 
 

melukis sambil tengok gambar kat google...
 
hasilnya...

dibuka untuk tempahan...hahahaha
 
 
Jadinya..selesai sesi berhenna..pengatin pulak nak tambah inai... lepas dah bubuh,rupanya inai dia jadi tak elok,bercapuk-capuk...dan agak hitam..huarggghhh...siannya... terpaksalah google pulak cara nak hilangkannya.. mula-mula cub rendam dengan air asam jawa...tapi tak berapa menjadi.. lepas tue saya bancuhkan air suam dengan garm dan minta rendam selama 15-20 minit..kemudian scrub dengan garam.. Alhamdulillah berkesan....Akhirnya pengantin rendam jari dalam air garam sampai pagi...

Monday, December 10, 2012

Lama tak karaoke...


jom layan lagu nie...sangat swet dan steady...
sesuai dengan jiwa saya...
Lagu Lepaskanlah by Wanna

Belog Lanun Ranggi buat Contest

Le Lanun Ranggi Contest

Assalammualaikum wbt.. Salam 1 Malaysia...

Dalam panas tak panas hujan tak hujan... tetiba ja aku rasa nak join contest yang kawan aku a.k.a Lanun Ranggi yang kacak nie.Aku antara peminat kartun dia yang kiut miut tu maca tuan dia jugak..(bukan ayat bodek eh.tapi tengah membodek!) Walaupon aku jarang komen seperti mana peminat-peminat dia yang lain,namun aku tetap jugak terjah belog dia bila ada masa..

Oke.. buat kengkawan yang suka buat ayat-ayat sengal dan lawak,teringin nak dapatkan mug ekslusif dari tuan belog,boleh  la join contest nie...cuma klik pautan kat bawah banner tue..terus ke belog tuan Lanun..follow dan terus join oke..



 
Nie ha yang perlu dibuat..Bina ayat sengal untuk diisi dalam kotak tue... Walaupun ayat aku tak berapa sengal... aku harap boleh diterima pakai..
 
 
 
 
HAAAA... pandai-pandai la sesuaikan ayat kat atas tue.. hehe Good Luck pada peserta lan dan tuan belog... Semoga terus maju dan ramai peminat yea... Chaiiiyoookkk!
 
Nak kartun 1..muke saya..<3 p="p">
 

143,6




Novel salah satu cara kita mengetahui,menghalusi,memahami isi hati manusia.. bagi penulis yang hebat,setiap inci rasa hati mampu diluahkan dengan jayanya.. aku salah seorang yang meminati novel melayu dari penulis-penulis melaysia.. sedikit sebanyak apa yang kita baca terkesan pada diri sendiri..Hati memang sukar dimengerti. Namun hati jua yang membentuk peribadi.. Apa ada dalam hati? tepuk dada tanyalah iman kita.. Saat ini sudah berulang kali aku membaca novel kak Melur Jelita terutamanya I LOVE YOU,STUPID. Penulisannya memang kena dengan generasi masa kini. kena dengan zaman serba moden.Apa yang ingin aku bicarakan ialah ayat-ayat yang lahir dari hati untuk tatapan peminat novel.. setiap baris ayatnya mampu membuai hati siapa yang membacanya..Rasa sunyi dan sepi itulah yang ada di dalam hati.Ayat-ayatnya betul-betul terkena dengan aku.Malah bukan aku saja..mungkin pada setiap orang yang membacanya.. Sangat bagus..Hanya Allah yang mengerti hati-hati kami..

Sunday, December 9, 2012

Rindu ke?

Kalau rindu selalunya anda buat apa?


Pergi jumpa orangnya ke?
SMS atau CALL?
Ajak jumpa?
Tengok gambar lama-lama?
Baca massage darinya?



Kalau saya...pejakan mata...bisikan pada angin...Hembuskan rindu padanya...Doakan yang terbaik buat diri dan keluarganya...Semoga diberkati...

#mood rindu padanya...

Wednesday, December 5, 2012

Balik Penang lagie...













 
 
Assalammualaikum wbt dan selamat pagi...
 
Rabu malam lepas isyak kami berempat balik ke Penang menaiki kereta pakcik. Perjalanan sangat perlahan disebabkan hujan yang tak putus-putus. Dalam perjalanan kami berhenti 4 perhentian juga,ditambah dengan hujan yang kembali lebat dibeberapa kawasan. Sampai di hentian Sg Perak kami bertukar pemandu.Kali ni aku pula membawa kereta. Alhamdulillah hujan dah pun berhenti,jadibolehlah aku bawa mengikut kelajuan yang dibenarkan. Alhamdlilla kami sampai Penang  dalam pukul 2.50 pagi.
 
Hari Khamis,bermula la operasi membuat apom polkdot dan biskut cornflake chocolate.. petangnya barulah kami ke rumah kendur yang terletak di Bertam Putra,Kepala Batas. Sampai-sampai ikan telah direbus seperiuk besar...Tau kan kalau dah rebus seperiuk komfem la nak buat LAKSA... wooo... kami pon sama-sama perisi ikan seperiuk tue.. Next tugas makcik pulak buat kuah laksa..