..i fOlLow U..

Friday, October 12, 2012

It's Happen

Assalammualaikum wbt dan Selamat Hari Jumaat yang penuh barakah...

Sehat ke semuanya...? Akhir-akhir ni tak berapa nak sehat sangat sebab 1 rumah selsema dan macam nak demam... Hari nie nak cerita beberapa berita sedih dah gembira yang berlaku minggu lepas....

Selepas pulang dari Penang hari tue, abah dan mak pan nak ajak aku p 1 majlis akad nikah anak sepupu abah di Putrajaya.Plan memang baik punya sebab aku kebetulan cuti panjang time tue..Plannya mcam nie,lepas abis keje malam iena balik ke Penang,lepas tue,hari jumaat sepatutnya dah bertolak ke Putrajaya sebab hari Sabtu nak attend Majlis akad nikah tue..Hari Ahad pulak terus balik Penang sebab iena pulak nak attend kenduri geng 5P1 yang akan beransung pada malamnya...

Jadi hari Jumaat lepas kakak dan abang ipar ke Pearl Maternity Hospital untuk buak check up pasal ada slighty bleeding macam datang haid.Unuk kepastian,mereka ke sana untuk check. Lepas berjumpa Dr,Alhamdulillah dr cakap kakak dah mengandung...Terkejut la dorang berdua tue. tak sangka pulak dah ada yang menjadi penghuni rahim kakak...Syukur alhamdulillah..setelah sekian lama menanti,akhirnya diberikan jua rezeki buat mereka..Ina sangat happy buat mereka dan iena bakal menjadi aunty to be next year...hehehehe excited kot..then lepas balik dari sana,Dr pesan suruh ke Hospital Penang pulak untuk tukar ubat dan buat buku merah. Isnin lepas kakak menelefon memberitahu bahawa dia dimasukkan ke wad lepas buat check up di Hospital Pulau Pinang.Kakak dimasukkan ke wad kerana nak monitor paras gula dalam darah.Aduh,belum apa-apa lagi dah admit.Kemdian pula di beritahu berita yang menyedihkan iena. Tok Iena jatuh dan menyebabkan patah tulang pergelangan tangan dan tengah berada di ruang kecemasan Hospital Penang.Aduh...2 berita yang sangat mengejutkan..mujur tak pengsan time keje malam tue..rasa macam nak rushing balik penang ja..Malamnya lepas setelkan tok,mak call bagitahu tok tak perlu masuk wad dan tangannya di simen kemudian dibawa pulang ke rumah..Syukur...

Nak di jadikan cerita,malamnya selepas bersimen,dalam masa 2 jam,simen habis dikerjakan tok.direndamnya ke dalam air dan di toreh menggunakan pisau yang mak pakai ketika memotong bawang..Masyallah...terornya...So semalam abah,mak dan iena bawak tok ke rumah bomoh patah di Sg Rambutan sebelum Sg Bayour..Sampai di sana,akak tue sembang-sembang dan mintak diri ke dalam,nak sediakan ubatnya.. setelah dibuka bandage,macam nie la rupanya tangan tok.


Lepas tue dia letakkan minyak dan urut masukan balik tulang tue..Di sapu dengan ubat jampi dan dibalut dengan kain hitam serta buluh yang diikat dengan tali seterusnya dibandage sekali.. Sakit jugak tgk masa dia betulkan balik tangan tue..Isk... memang menuji kesabaran kami sekeluarga....

Itulah al-kisahnya....

2 comments:

Buzu Ediany said...

alhamdulillah mu...kawe tumpang hepi dengaq kakak mu..tahniah2...

Semoga tok mu cepat sembuh ;)

!eNa PnG said...

Mu...

Tq.harap-harap mu tak berputus asa..yang penting perlu buat check up dan jaga pemakanan...

insyallah kalau dia tak kacau tgn dia,ok la nanti