..i fOlLow U..

Thursday, September 23, 2010

..JOdOh @ takDir...

“Jodoh di tangan Tuhan dan manusia wajib berikhtiar mencari dan memilihnya sesuai dengan ketentuan yang ditentukan Tuhan”

Pendapat ini lebih sempurna. Memang itulah aturan mencari dan memilih jodoh. Selain daripada pendapat di atas, masih ada cara lain yang digunakan di beberapa tempat seperti :

1. Jodoh dicari dan dipilih oleh orang tua tetapi perkahwinanberlangsung atas persetujuan anak.

2. Anak lelaki mencari dan memilih jodohnya sendiri tetapi keputusan berkahwin bergantung kepada orang tua.

3. Anak lelaki atau perempuan mencari atau memilih jodohnya sendiri tetapi keputusan perkahwinan bergantung kepada kedua belah pihak orang tua.

4. Anak lelaki atau perempuan mencari atau memilih jodohnya sendiri serta menentukan sendiri perkahwinannya.Mengikut ajaran Islam, persetujuan antara kedua belah pihak merupakan perkara asas, iaitu atas persetujuan dari calon suami dan isteri. Ini disebabkan perkahwinan di dalam Islam bertujuan untuk keselamatan dan kesejahteraan pasangan tersebut.
Kedua orang tua harus turut serta memikirkan atau memerhatikan jodoh bagi anaknya. Jadi masalah memilih jodoh dalam Islam boleh dilakukan oleh anak ataupun kedua orang tua.
Namun begitu, kedua orang tua tidak boleh sesuka hati mencarikan calon untuk anaknya. Ianya mestilah berlandaskan ajaran Islam.

Bagi menentukan jodoh untuk kaum wanita, setidak-tidaknya perlu diperhatikan beberapa ciri berikut:

i. Pemimpin keluarga yang baik dan bertanggungjawab untuk membina rumahtangga.
ii.Mencari nafkah yang jujur dan berhasil
iii. Pasangan ideal dalam erti;- bersikap baik terhadap isteri- dapat memberikan kebebasan berfikir dan memberi pendapat- menerima kekurangan dan kelemahan isteri- dapat membantu tugas isteri dalam keadaan dan kegiatan tertentu- dapat menjaga kewibawaan isteri- dapat membimbing isteri ke jalan yang baik- dapat menghormati dan menyayangi sanak keluarga isteri
iv. Bapa yang baik dan sayang kepada anak-anak
v. Pasangan yang baik zahir dan batin


> intim.wordpress.com

2 comments:

Marzalina said...

kalau ada jodoh...pernah baca tak novel tu?? best tau!

!eNa PnG said...

aku baca jodoh dan cinta.... :D


yg tue tak baca lagi...

jodoh serta pertemuan setiap individu adalah berbeza :D

sama-samalah kita doakan yang terbaek...:)